Illustraties laten maken

Illustraties laten maken om tekst extra kracht bij te zetten? Dat is een goed idee. Mensen begrijpen illustraties tot (niet gelogen) 60.000 keer sneller dan tekst (bron; FrankWatching). Dat wilt uiteraard niet zeggen dat we tekst in het verdomhoekje moeten plaatsen. Afhankelijk van jouw doelen en de media waarop jij jouw content plaatst, is tekst zeker interessant en belangrijk. Dat neemt niet weg dat teksten ondersteund door goed geïllustreerde afbeeldingen voor een doelgroep (bijna) altijd aantrekkelijker zijn. Het houdt de aandacht langer vast, houdt de content fris en overzichtelijk én maakt een verhoogd het begrip van een tekst.

Vanuit hartje Nijmegen maken wij illustraties voor de leukste opdrachtgevers. Wij zorgen er altijd voor dat een illustratie een unieke waarde heeft, waardoor deze ook daadwerkelijk opvalt en zijn werk doet. Bij illustraties kun je denken aan; tekeningen voor kinderboeken, infographics, ondersteunend grafisch materiaal, grafieken en tabellen, gifjes, logo’s, persona’s en ga zo maar door.

Direct in contact komen!  Direct meer weten over Fiks Film!

Hoe maken wij illustraties

Cijfers over illustraties

De cijfers over illustraties liegen niet. Een dikke 90% van alle informatie die een mens verwerkt is visueel. Mensen zijn daardoor sterk getraind in het begrijpen van afbeeldingen, foto’s, video’s, animatie en illustratie. En content met visuele ondersteuning wordt tot 94% meer gezien en tot 40 keer vaker gedeeld (bron; Online B.).

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen…

  • … tot 80% onthouden van wat ze zien.
  • … tot 20% onthouden van wat ze lezen.
  • … tot 10% onthouden van wat ze horen.

Natuurlijk zijn al de bovenstaande cijfers over beeldmateriaal zijn natuurlijk gemiddeld. Het is volledig afhankelijk van de content, het medium en de doelgroep. Echter, geven de cijfers wel een hele duidelijke trend aan over het gebruik van bewegend beeld (video en animatie) en illustraties.

Illustratie laten maken Beker

Illustraties zonder betekenis

Na het lezen van alle bovenstaande cijfers zal je kunnen zeggen dat illustraties hoe dan ook effectiever zijn dan tekst. Echter, dat werkt natuurlijk niet zo simpel. De betekenis van een afbeelding is nog veel belangrijker dan de afbeelding zelf; Hoe mooi deze ook geïllustreerd kan zijn.

Er is ooit een onderzoek (bron; HelderGroen) gedaan naar wat betekenis van beelden doet met het onthouden van deze beelden aan de hand van een schaakbord. Twee groepen deelnemers (professionele schakers en leken) moesten in de eerste test een schaakbord onthouden dat eruit zag alsof men midden in een potje schaak was gestopt met spelen. Zoals verwacht konden de professionele schakers dit tot 3 keer zo goed onthouden als de leken. Zij hadden namelijk een betekenis bij de stand van de schaakstukken op het bord.

In een tweede test stonden alle schaakstukken volledig willekeurig verspreid op het bord. Niet rekening houdend met de regels van schaak. In deze tweede test onthielden de professionele schakers net zo weinig als de leken.

Wat hieruit op te maken is, is dat beelden alléén beter worden onthouden, wanneer de doelgroep deze kan koppelen aan verhalen of betekenissen. De inhoud van een beeld, illustratie of video is daarmee belangrijker dan het beeld zelf.

De betekenis van illustraties

Soorten illustraties

Als je aan illustraties denkt, kan je aan van alles denken. Je hebt veel soorten illustraties. Zowel in kleurgebruik als in vorm is er veel variatie mogelijk. Binnen Fiks Film houden wij van uitdagingen op het gebied van ontwerp. Wij kunnen zowel aansluiten binnen een reeds bestaande stijl als een geheel nieuwe stijl opzetten. Maar wat illustreren wij dan allemaal? In principe komt het erop neer dat wij voor alles open staan en dit zijn de meeste gangbare illustratievormen:

  • Infographics: Een infographic is een vrij uitgebreide illustratie. Op een poster of praatplaat vormen meerdere illustraties een samenhangend geheel om zo een complexe (of saaie) boodschap uiteen te zetten en kleur te geven.
  • Ondersteunende illustraties: Voor een website of blog kan het handig zijn om illustratief beeldmateriaal toe te voegen. Op die manier wordt de tekst aantrekkelijker en sneller begrepen.
  • Iconen: Het illustreren van iconen is altijd leuk. Iconen zeggen vaak heel veel op een simpele manier. Iconen moeten daarnaast in één enkele oogopslag herkenbaar en begrijpelijk zijn.
Soorten illustraties

Hoe maken wij illustraties?

Het maken van illustraties kan op allerlei manieren. Wij gebruiken daar onze digitale tekentafel (de wacom…) voor. Het proces bestaat uit drie stappen:

  • Briefing: We zullen eerst inhoudelijk met een opdrachtgever kortsluiten wat zij of hij in beeld wilt hebben. Wil een opdrachtgever binnen een bepaalde huisstijl blijven of mogen we ‘freestylen’? Dergelijke vragen beantwoorden wij samen met de opdrachtgever om een goed beeld van de verwachtingen te krijgen.
  • Schetsen: Vervolgens gaan wij schetsen maken. Deze schetsen zijn nog niet ‘in stijl’, maar geven wel een heel goed beeld van de uiteindelijke illustraties. Hier heeft de opdrachtgever alle ruimte voor feedback.
  • Illustreren: Als laatste gaan we de schetsen omzetten in de uiteindelijke illustraties. Indien nodig ontwikkelen we een stijl. Ook hier mag de opdrachtgever natuurlijk zijn mening laten horen. Het feedbackproces verloopt altijd erg flexibel.

Wil jij meer weten over het maken van illustraties, infographics of animaties?

Ja ik wil in contact komen Ik wil eerst het portfolio bekijken

Hoe maken wij illustraties