NIFTI

NIFTI

In samenwerking met GloedCommunicatie hebben wij een heel gaaf project mogen produceren voor de Radboud Universiteit. Het betreft NIFTI. NIFTI is een zwevend vehicle dat zich laat voortstuwen door middel van elektromagnetische pulsen. De onderzoekers van de RU zetten vol vertrouwen in op NIFTI als hét transport van de toekomst. Doordat het voertuig zweeft heeft het namelijk minder weerstand. Dat maakt dat er veel minder energie verloren gaat. Daarnaast is wordt het voertuig elektrisch aangedreven; Weg van de Benzine, gas en olie!

Nifti 2d animatie

Nifti 2d animatie

Voor de huidige productie hebben we 2d en 3d animatietechnieken gecombineerd. Dat geeft de video een unieke look & feel. Ook zorgt het voor een innovatief karakter. De frisse witte tinten die daarnaast in de video worden gebruikt zorgt voor een maquette/futuristisch gevoel.

Nifti - Schets animatie

Nifti Schets animatie

In de opbouw van de video geven we niet direct alles prijs. We beginnen redelijk sober, gezien de illustratie- en animatietechnieken die we gebruiken. Er zit tevens een kleine ‘knipoog’ in het begin. Op die manier vergroten we gedurende de video de spanningsboog van de kijker.

Hubper

Hubper

Van Hubper hebben wij de kans gekregen om ‘eens een keer iets heel anders’ te doen. De videostijl is vernieuwend voor onze animatiestudio. Door met 3d-beelden te werken, kun je een hele andere tone en flow neerzetten. Het biedt volledig nieuwe kansen op het gebied van overgangen en positionering. Kort door de bocht, was dit een erg gaaf project om aan te werken!

3D illustratie Hubper

3D illustratie Hubper 1

De kleurencombinatie voor de video is geïnspireerd op het Hubper-gevoel. Daarnaast hebben we gewerkt met hele ronde en vriendelijke vormen.

3D illustratie Hubper 2

3D illustratie Hubper 2

De 3D beelden maken we op uit zowel inhoudelijke als abstracte vormen. Een beeldverhaal kan namelijk ook met slechts vormen verteld worden, zolang je de flow van het verhaal zich daar maar voor leent.

3D illustratie Hubper 3

3D illustratie Hubper 3

De wisseling tussen helder beeld en transparante objecten geeft de animatievideo de lucht die de video nodig heeft.

3D illustratie Hubper 4

3D illustratie Hubper 4

Het laten maken van een 3D video vraagt om een flinke tijdsinvestering. Het grote voordeel is daarentegen dat een 3D animatiefilm wél een hele unieke uitstraling heeft. Dat zorgt ervoor dat hij op zijn minst opvalt bij jouw doelgroep.

Gemeente Venray

Gemeente Venray

Voor de gemeente Venray mochten wij bijgaande animatievideo produceren. De uitlegvideo moet de inwoners van Venray inzicht geven in de plannen en ambities rondom klimaatadaptatie. Er moet veel gebeuren, maar er wordt ook zeker al hard gewerkt. Doordat we alle productionele vrijheid genoten, hebben we onze hele ziel en zaligheid in de animatiefilm kunnen stoppen. Vind je het wat?

Met dank aan Maaike Snoeijer voor de voice-over!

Illustratie Venray 1

Illustratie animatie

Bij het uitwerken van het concept van de animatie hebben wij ons gericht op het spelen met perspectief. Door niet constant dezelfde camerahoek te gebruiken, houd je een video interessant en blijft de kijker langer gefocust.

Illustratie Venray 2

Een illustratie met een knipoog

Als illustrator zit je soms dagen achtereen te werken aan één en hetzelfde project. Dat is natuurlijk helemaal geen probleem en hartstikke leuk, maar af en toe moet je het voor jezelf interessanter maken. Daarom voeg je als illustrator soms kleine ‘geintjes’ toe in video’s. Hier zie je dat het horloge op ‘5 voor 12’ staat. Dat is de terminologie van de politiek om te benoemen dat het écht tijd is om stappen te zetten.

Patagonia

Patagonia

Voor Patagonia hebben wij een rete vette productie* op touw gezet. Patagonia is een bedrijf met een uiterst duurzame missie en visie. Een voorbeeld voor de gehele kledingindustrie. Zo spendeerden zij in 2020 een kleine 10 miljoen euro om een (door Trump vrijgegeven) National Park ‘op te kopen’ en te beschermen. Dit is slechts één van de vele prachtige voorbeelden. Anderen zijn campagnes als ‘Vote the basterds out’ en ‘don’t buy this jacket’.

*This is artwork

Meer over de video?

Schets animatie Patagonia

Schets video Patagonia

Patagonia is ooit begonnen als een klein bedrijf dat tools en kleding produceerde voor ´alpinisme´ ofwel bergklimmen. Het bedrijf is puur begonnen met een hart voor de natuur. Het mooie van Patagonia is dat zij nog steeds hart voor de natuur hebben en veel investeren in het behoud van onze mooie planeet door middel van zowel woorden als daden.

Schets video Patagonia

Schets video Patagonia

Patagonia is ook een bergketen in Peru. De bergketen komt meerdere malen terug in de animatiefilm, omdat het een zeer inspirerende plek is. Daarnaast is deze bergketen ook de basis van hun logo. We hebben in het einde van de animatie een overgang gemaakt tussen deze bergketen en hun logo.

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie

Voor de video hebben wij veel gewerkt met de ‘huis-kleuren’ van Patagonia. Het paars is erg herkenbaar. Daarnaast hebben is er veel gewerkt met belichting en detail om de video een unieke uitstraling en gevoel te geven.

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie

Ook in deze illustratie zie je dat er enorm veel passie, tijd en liefde in de video zit. De belichting en het oog voor detail is de hoofdfocus geweest. We wilden niet afdoen aan de pracht van de bergketen en daarom is kosten nog moeite gespaard.

Nationale Wetenschapsagenda

Nationale Wetenschapsagenda

Onze animatie video voor De Nationale Wetenschapsagenda.

De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) wil de wetenschap en de samenleving dichter bij elkaar brengen. Duizenden vragen van Nederlanders zijn gebundeld in ‘routes’. Deze animatie beslaat de route ‘Jeugd in ontwikkeling, opvoeding en onderwijs’.

De zeshoek die je in de animatie veel ziet terugkomen is kenmerkend voor de ‘Route Jeugd’. De animatie is geanimeerd op verschillende manieren; 2D, frame by frame en cel animatie (cell animation).

Animatieschets NWA

Uitgewerkte schets

Voor de animatievideo van NWA was het van belang dat we ‘de jeugd centraal’ zetten. Dat hebben wij gedaan door de focus van de kijker te centreren naar het midden van het beeld in vrijwel iedere scene. De zeshoeken die je veel terugziet in de illustraties en animaties zijn afkomstig van het logo van de ‘Route Jeugd.

Illustratie NWA

Illustratie uit de animatie

Voor de animatie hebben wij een stijl neergezet die jong en fris oogt. De geel- en groenkleuren zijn direct afkomstig uit de huisstijl van de opdrachtgever. De jongeren hebben wij dynamisch vormgegeven met leuke elementen, zoals verhoudingen die net niet kloppen en ‘hippe kleding’.

Solar4all

Solar4all

Wat was dit een gaaf animatieproject om aan te werken. Video én animatie hebben we nooit eerder op zo’n manier mogen combineren. We hebben op een vernieuwende manier nagedacht over het concept. Het idee was om het drukke en chaotische bureau van ‘de installateur’ centraal te stellen in de productie. De installateur in kwestie heeft het veel te druk. Dat komt door alle randzaken die hij moet bezigen. Met behulp van de voorwerpen op het bureau van de installateur vertellen wij het beeldverhaal.

Wij willen Solar4all hartelijk danken voor de input en creatieve vrijheid. Zonder hun was het project nooit zo gaaf geworden. Daarnaast willen we ook zeker Movus bedanken voor het prachtige beeld en de fantastische edit!

Illustratie-bus

3D auto ontwerp

We hebben in de animatie video zowel 3D als 2D gecombineerd. De bus die je tijdens de video ziet rondrijden is in 3D gemodelleerd. In de bus zit daarentegen een karakter die frame by frame is geanimeerd en geïllustreerd. De combinatie werkt ons inziens goed.

Video opnames

Video set 1

De video is geschoten in 2 takes. Die takes hebben we aan elkaar ‘genaaid’. Door gebruik te maken van een dolly en een goede camera bleek het geen grote moeite.

Videoshoot set up animatie

Video set 2

De ruwe beelden zijn geschoten tegen een paarse achtergrond. Die achtergrond hebben we uit het beeld gehaald (gekeyd) om vervolgens een ‘huiselijke’ achtergrond te kunnen toevoegen in de animatiefilm.

Radboud Universiteit

Radboud Universiteit

Voor de Radboud Universiteit hebben wij de Master opleiding Gedragsverandering mogen ondersteunen met een wervende video. Het belang van de video was dat de video niet alleen wervend is, maar ook de ‘niet-gemotiveerde student’ afschrikt. Dat klinkt natuurlijk heel kort door de bocht, maar de opleiding is opzoek naar écht gemotiveerde studenten. In de video hebben we dus bijvoorbeeld veel nadruk gelegd op het belang van goed rapporteren. Daarmee geven we aan dat het dus niet slechts het aanleren van ‘trucjes’ is.

Illustratie diversiteit

Thema diversiteit

Gedragsverandering gaat in op verschillende thema’s. Één daarvan is diversiteit. Hier hebben we dat geïllustreerd door middel van verschillende vormen en verschillende kleuren.

Thema gezond gedrag

Thema gezond gedrag

We zien hier het thema gezond gedrag uitgebeeld. Dat doen we in de video door middel van een appel die transformeert in een tennisbal.

Gemeente Venray

Gemeente Venray

Voor de gemeente Venray produceerden wij meerdere klimaat-gerelateerde animatievideo’s. Producties rondom maatschappelijke thema’s, zoals duurzaamheid, liggen ons dicht bij het hart. Dat maakt dan ook dat er extra energie in een dergelijk project gaat. De uitleganimatie geeft de inwoners van de gemeente Venray inzicht in ‘hoe’ zij circulair kunnen omgaan met spullen. Naast dat recyclen belangrijk is, is het nóg belangrijker om zuinig om te gaan met je spullen en eventueel spullen te hergebruiken.

Venray schets

Venray Schets 1

We wilden in de animatie voor iedere stap van de circulaire ladder een mooi voorbeeld geven. In dit geval is het voorbeeld ‘hergebruiken’. Daarin tonen wij dat een oude theepot soms nog kan dienen als vintage vaas.

Venray schets 2

Venray schets 2

In bijgaande scene tonen wij dat de tijd dringt. Daarnaast, als je goed kijkt, zie je dat de natuurlijke grondstoffen langzaam wegvloeien in onze ‘consumptie- en productiemaatschappij’. Hiermee illustreren wij de eindigheid van grondstoffen. We creëren een zekere urgentie bij mensen om beter met hun spullen om te gaan.

VPN Gids

VPN Gids

VPN gids gunde ons dit ontzettend gave project. Wat is een VPN verbinding eigenlijk? En waarom moet je dat willen? Dat alles legden wij uit in de animatiefilm voor VPN gids. De uitlegvideo geeft inzicht in de vele voordelen van een VPN verbinding. Ook geven we inzicht hoe een VPN verbinding werkt. Dat proces is in de animatie op simpele manier weergegeven. Samen met de opdrachtgever hebben wij lang gebrainstormd over de beste manier van verbeelden. Uiteindelijk hebben we de video getest op de ultieme doelgroep; Mijn ouders. Ook die bleken na het zien van de video een VPN verbinding te willen. Als dat geen succes is, weten wij het ook niet meer.

Met enorm veel dank aan Edwin Ouwehand voor zijn prachtige stem voor de voice-over in de animatie!

Schets VPN gids

Schets storyboard

Voor de scene waarin iemand mét VPN verbinding ‘grenzeloos’ kan surfen over het internet, wilden we een extra speciale scene maken. De scene moest een gevoel van vrijheid en eindeloosheid geven. Daarom is hier de hoofdpersoon te zien die als het ware door de ruimte ‘surft’. Zij trekt met haar hand de oneindigheid van het internet ‘open’; Net als surfers in een ‘barrel’ in een golf.

Stijlvoorstel-VPN-animatie

Stijlopzet VPN 1

We hebben de stijlfase van de VPN animatie zeer uitgebreid doorlopen. Er zijn drie stijlen ontwikkeld. De opdrachtgever liet ons extreem vrij bij het ontwerpen van de stijlen. Dat maakte het voor ons extra interessant om helemaal ‘los’ te gaan in de stijlontwikkeling.

 

Stijlvoorstel-VPN-animatie-2

Stijlopzet VPN 2

Gradients doen het altijd goed bij films over het internet of technologie. Vandaar dat we ook twee stijlen hebben ontwikkeld met ‘neon-gradients’. Door de felle kleurencombinatie lijken de illustraties licht te geven.

Stijlvoorstel-VPN-animatie-3

Stijlopzet VPN 3

Naast dat uitleganimaties over het internet en technologie zich goed lenen voor gradients, lenen ze zich ook goed voor geometrische vormen.

Orga Architecten

Orga Architecten

Voor Orga architecten hebben we een animatievideo mogen maken die inzicht geeft in de mogelijke positieve uitwerking van houtbouw. Houtbouw kan namelijk een klimaatpositief effect hebben, mits bepaalde zeer belangrijke voorwaarden in acht worden genomen. Voorbeelden daarvan zijn het transport, duurzame houtkap en het onderhouden van een gezond bos.

Illustratie houttransport

Illustratie transport

Duurzaamheid is altijd een interessant thema. Ook de architecten van Orga merken dit. Want (vragen mensen zich af), hoe kun je houtkappen nou als duurzaam bestempelen? In de video proberen we op een korte en heldere manier uit te leggen hoe houtbouw een klimaatpositieve uitwerking kan hebben.

Illustratie Orga 2

Illustratie bos

Onderwerpen waarin natuur voorkomt, vinden we fantastisch. Het is leuk om te kijken hoe je binnen een bepaald budget de natuur op een zo inspirerend mogelijk manier kan visualiseren. Natuurlijk is de afbeelding hierboven niet natuurgetrouw geïllustreerd. Dat zou veel te veel tijd in beslag nemen. De uitdaging is altijd om op een creatieve manier de natuur niet tekort te doen. Is het gelukt? Dat mogen jullie zeggen!

HAN – Waterstof

HAN – Waterstof

Voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen hebben we meerdere kennisclips geproduceerd. De huidige animatievideo geeft inzicht in het gebruik van waterstof voor de transportsector. Met de uitlegvideo’s wilt de HAN de doelgroep (eigenlijk iedereen die interesse heeft in de te delen kennis) een stukje laten meegenieten van alles wat zij ín en óm de hogeschool doen.

Illustratie aardbol

Illustratie aardbol

Waterstof is overal, zo ook in het heelal. Door te variëren in achtergrondkleur van geel naar blauw, creëren we een scheiding tussen het ‘aardse’ en de ‘ruimte’. Kleur kan veel doen met de perceptie van een kijker, daarom is het belangrijk goed na te denken over de inzet van kleurgebruik.

Transportsector illustratie

Transportsector illustratie

In de video vragen we ons af of waterstof voor de gehele transportsector dé oplossing is. In de beelden maken we met behulp van achtergrondkleuren onderscheid tussen ‘te land, te zee en in de lucht’.

Gemeente Ede

Gemeente Ede

Voor de gemeente Ede hebben we tal van gave producties gedraaid. Iedere productie hebben we ons weer gefocust op een nieuwe stijl, zodat het voor de inwoners van Ede iedere keer opnieuw weer verassend is om naar de video te kijken. Natuurlijk is het zo dat herkenbaarheid ook een positief effect kan hebben. Om die reden kijken we altijd goed naar herkenbaar vorm én kleurgebruik. Als een animatie bij een serie hoort, krijgt natuurlijk wel iedere video dezelfde stijl.

Onenigheid illustratie

Emotie uitbeelden

Wanneer je te maken hebt met een ‘gevoelig’ onderwerp, zoals windmolens, moet je altijd oppassen met het uitbeelden van emoties. Het zien van boze mensen (of karakters), maakt vaak ook boos. Net zoals het zien van eten, honger creëert. Daarom is het altijd goed om na te denken over andere manieren van het visualiseren van emoties. In de huidige video hebben we er daarom voor gekozen om überhaupt géén karakters te gebruiken.

Illustratie windturbine

Illustratie windturbine

Thema’s waarbij mensen weerstand kunnen hebben, zijn altijd lastig te verbeelden in video’s. In de eerste plaats al, omdat je geen beweringen wilt doen, waar je later op aangerekend kunt worden. Daarom is het belangrijk om illustratief en tekstueel niet te diep in te gaan op details en nuances. In uitlegvideo’s draait het over het algemeen om het grote plaatje. De details kunnen mensen daarna rustig doornemen op een website of in een document waarnaar je verwijst aan het einde van de video.

RIEC

RIEC

Voor het RIEC hebben wij meerdere videoproducties mogen draaien. De hier beschreven productie betreft de algemene ‘Wie is het RIEC?’ uitlegvideo. In de video gaan we tekstueel en illustratief in op wie het RIEC precies is én waarom ze onmisbaar zijn voor onze samenleving. De organisatie draagt nog geen nationaal brede bekendheid, maar toch profiteren we allemaal van hun bestaan. In bijgaande animatie geven we dus een mooi inkijkje in het doen en laten van de organisatie.

Abstracte illustratie 'stoppen'

Abstract illustreren

Door elementen abstract te illustreren, houd je de aandacht van een kijker langer én beter vast. Sommige animaties bestaan uit scenes die volledig ‘plaatje, praatje’ zijn. Waarin je dus letterlijk verbeeld wat een verteller (ofwel voice-over) zegt. In de huidige explainer zijn we creatiever omgesprongen met het verbeelden van de teksten.

Illustratie kleurverschil

Illustratie kleurverschil

Het is altijd leuk en onderhoudend om te spelen met vorm en kleur. Soms kun je met louter kleurverschil al een stukje van jouw verhaal vertellen of een boodschap onderstrepen. Door creatief om te gaan met vormen- en kleurentaal, houd je een verhaal én video interessant.

Gemeente Venray

Gemeente Venray

Voor de gemeente Venray hebben we een miniserie van animatie video’s mogen produceren. Dit is de derde video uit de reeks met als thema ‘De Energietransitie’. In de video vertellen we de inwoners van de gemeente over de huidige staat van verduurzaming en de plannen voor de toekomst. We hebben ons veel gefocust op het voorkomen van weerstand bij de kijker. Gevoelige onderwerpen worden voorzichtig gebracht en afgezet tegen positieve neveneffecten.

Schets-Gemeente-venray-1

Schets voor ´panning´ 1

In deze beide illustraties zie je hoe we tijdens de conceptfase hebben gespeelt met het idee van een veranderend perspectief. Door te draaien met perspectief en het verschil in diepte, krijg je een visueel spannende video.

Schets-Gemeente-venray-3

Schets voor ´panning´ 2

Het was een grote uitdaging om de video ook prettig ´kijkbaar´ te houden voor de doelgroep. Door de ´infinite pan´ (de oneindige camerabeweging van links naar rechts) creëer je ook een soort sloom gevoel bij de kijkers. Door de versnellingen in de video, houden we de aandacht van de kijker erbij.

Gemeente Wijchen

Gemeente Wijchen

De uitleganimatie voor de gemeente Wijchen gaat in op een financiële regeling die zij willen promoten. De video is ingezet op de plekken waar de doelgroep (mensen met een lagere SES) zich veelal bevind: Social media. De animatie is het een zeer toegankelijke manier van presenteren in vergelijking met ‘de brief’, de gebruikelijke manier van communiceren binnen de meeste gemeentes en gemeentelijke instanties.

storyboard-schets-gemeente-wijchen

Schets storyboard

Voor de schetsen zijn wij opzoek gegaan naar een leuke aanspreekvorm van de doelgroep. Het onderwerp betreft de kinderen, maar de doelgroep is volwassen mensen. Toch hebben wij er nadrukkelijk voor gekozen om kinderen de hoofdrol te laten spelen in de video.

uitgewerkte-illustratie-gemeente-wijchen

Uitgewerkte illustratie

Omdat we volwassenen willen activeren om aan of over hun kinderen te denken hebben wij een vrolijke en toegankelijke stijl neergezet die doet denken aan een kindertekening.

Gemeente Ede

Gemeente Ede

Voor de gemeente Ede maakten wij een video omtrent de WOZ waarde van woningen. De video is gericht op inwoners van de gemeente. WOZ is een lastig en stoffig onderwerp voor sommige. De animatie video maakt de informatie toegankelijk en begrijpelijk voor mensen van alle niveaus. Animatie is over het algemeen een goed alternatief voor mensen de laaggeletterd zijn. De gemeente Ede is voorloper in overheidsland op het gebied van informatievoorziening richting inwoners.

WOZ waarde vergelijken

Visueel maken van WOZ

Voor de animatie moesten we visueel maken ‘hoe’ de WOZ waarde van een woning wordt bepaald. Op die manier vangen we met de video veel vragen van inwoners al af in een vroeg stadium en scheelt het de gemeente veel telefoontjes. De telefoontjes die de gemeente vervolgens toch krijgt, zullen al meer gericht zijn.

Dieren in animatie

Gebruik van dieren

Waar mogelijk gebruiken wij dieren in animatie video’s. Een kleine 50% van alle Nederlanders is in het bezit van een huisdier. Het gebruik van huisdieren in animatie video’s zorgt daardoor niet alleen voor leuke en toegankelijke opvulling van het beeld, maar ook voor het aanspreken van een brede doelgroep.

Gemeente Barneveld

Gemeente Barneveld

Voor de gemeente Barneveld hebben we de video over energietransitie mogen maken. De uitleganimatie laat inwoners zien wat er allemaal al gebeurt binnen de gemeente én wat ze allemaal zelf nog kunnen doen. Het moet de inwoner stimuleren tot positieve gedachten en gedrag ten aanzien van de hele energietransitie binnen de gemeente.

Duurzaamheidsmaatregelen

Duurzaamheidsmaatregelen

Op een leuke en toegankelijke manier willen we in de video laten zien wat je allemaal kunt doen om te verduurzamen.

Slechte voorbeeld

Slechte voorbeeld

Op een luchtige manier willen we aangeven dat de niet duurzame gedragingen van vandaag de dag niet houdbaar zijn. Ooit zullen we moeten veranderen en liever eerder dan later.

Gemeente Nijmegen

Gemeente Nijmegen

Voor het Europees loket in de Gemeente Nijmegen produceerden wij een animatie video, ofwel uitleganimatie, die inzicht geeft in EDIC. EDIC (Europe Direct Information Centre) is er voor iedereen in de Nijmeegse gemeente. Indien je als inwoner opzoek bent naar informatie die enigszins Europa-gerelateerd is, kun je aankloppen bij EDIC. De ontzettend vriendelijke mensen van EDIC helpen je vervolgens verder. Dat kan zijn met Europees lesmateriaal, het kan zijn met videomateriaal óf bijvoorbeeld met subsidievragen.

Ook een uitleganimatie laten maken?

Stijlframe EDIC 1

Stijlframe EDIC 1

Voor iedere opdracht produceren wij een aantal unieke stijlen. Wij vinden het belangrijk om ons in te leven in de doelgroep (met of zonder grondige analyse). Vervolgens ontwikkelen wij stijlen die daadwerkelijk aansluiten bij de leefwereld van die doelgroep. De bijgaande stijlen zijn wat eenvoudig van opzet, maar we richtten ons dan ook vooral op het overbrengen van de boodschap.

Stijlframe EDIC 2

Stijlframe EDIC 2

Deze stijl heeft wat zachtere kleuren. Na overleg met de opdrachtgever en een kleine sparsessie bleek dat deze stijl ‘te afwijkend’ was voor de doelgroep. Het doel was dat de doelgroep zich beter kon herkennen in de video en de objecten in de video. Het overall gevoel was dat deze stijl daar niet toe in staat was.

Stijlframe EDIC 3

Stijlframe EDIC 3

De uiteindelijk gekozen stijl is met opzet rustig in kleurgebruik. De video moet alle leeftijden aanspreken. Daarom is gekozen voor felle kleuren voor de accenten, maar een rustige omgevingskleur. De kleuren zijn uiteraard gebaseerd op de huisstijl van het Nijmeegse EDIC. Het karakter is daarnaast op deze manier herkenbaar en toegankelijk ontworpen. De uiteindelijke animaties en illustraties maken op een leuke en effectieve manier gebruik van de elementen uit de illustraties van de uitlegvideo.

Hezelburcht

Hezelburcht

De animatie video voor Hezelburcht was een leuke uitdaging. De klant wist niet zeker of animatie wel bij hun organisatie en ‘look & feel’ past. Wij hebben ze er uiteraard van overtuigd dat animatie voor elke organisatie is weggelegd. Na afloop van het project kregen wij dan ook met trots te horen dat de animatie ‘precies aansluit bij het DNA van Hezelburcht’.

Schets storyboard Hezelburcht

Schets storyboard

De uitdaging van dit project lag in de overgangen tussen de situaties. De flow van de video en kwaliteit van de animatiestijl staat of valt bij de overgangen. Het is een hele ‘kale’ stijlopzet. Dat kan heel goed werken. Zeker voor bedrijfsanimaties. Echter, is het dan van levensbelang dat de animatie van uitmuntend niveau is. Anders heb je kans dat de video een ‘goedkope’ uitstraling krijgt.

Uitgewerkte illustratie Hezelburcht

Uitgewerkte illustratie

De stijl bestaat slechts uit lijnen. Lijnen die ‘live’ tijdens de doorloop getekend worden. Daarnaast hebben wij voor de stijl de huisstijlkleur van Hezelburcht aan moeten passen. De originele kleur was te donker en had te weinig verzadiging. Na aanpassing was de opdrachtgever zeer te spreken over het resultaat. De video gaat nog steeds enorm vloeiend mee in het design van hun website.

Radboud Universiteit

Radboud Universiteit

De video voor de Radboud Universiteit beslaat het thema duurzaamheid. Wederom één van onze favoriete thema’s. Zo kunnen we op onze eigen manier toch ons (kiezel-)steentje bijdragen aan het mooier maken van de wereld. De animatievideo gaat over duurzaam inkopen.

Illustratie Duurzaam radboud

Illustratie Duurzaam inkopen

In de video wilden we op verschillende manieren het goede voorbeeld afzetten tegen het goede voorbeeld. Hierboven zie je bijvoorbeeld de lokaal geproduceerde producten tegenover de ‘Made in…’ producten.

Illustratie recyclen

Illustratie recyclen

Hier zetten we bijvoorbeeld het ‘hergebruiken van spullen’ af tegen het ‘afdanken’ van spullen. Een kapotte bureaustoel kun je natuurlijk prima renoveren.

Techniek Nederland

Techniek Nederland

Voor Techniek Nederland hebben wij een video gemaakt bestaande uit een grote collage van foto’s. De teksten en de beelden moeten een trotse boodschap overbrengen; Nederland heeft de beste technici dus kom ook werken in de techniek. Het gave aan het project is dat het (op moment van schrijven) meer dan 175.000 views heeft gehaald.

We willen dank uitspreken aan Kees van The Publishers Wife en Sten van Beeldmaat voor de samenwerking. Daarnaast willen we lars van Elephant Ears bedanken voor het sterke sound-design.

Spelen met letters

Ook tekst is een beeldelement. Je kunt met de manier waarop je tekst in beeld brengt ook een verhaal vertellen of versterken. Door bijvoorbeeld te spelen met de grootte en dikte van het letters kun je ‘grote’ of ‘kleine’ boodschappen benadrukken.

Sound

Het sound-design van de video is gedaan door de studio Elephant Ears. Geluid kan een video daadwerkelijk een extra laag geven. Bij uitleganimaties is het sound-design toch nog te vaak een ondergeschoven kindje. In de video voor Techniek Nederland gelukkig niet. Het sound-design geeft de video extra dynamiek door strakke timing en passende tunes.

VUmc

VUmc

De uitleganimatie voor het VUmc Amsterdam was een innoverend project. Een zorganimatie voor de zorginstanties is altijd een leuke uitdaging. Wij werken graag en veel voor de zorg. Hoe maak je het verhaal en de beelden zo smeuïg dat de doelgroep wilt blijven kijken? Voor het Amsterdamse ziekenhuis hadden wij een origineel en innovatief idee; Een stop-motion, maar dan virtueel! Het onderwerp van de animatie is medicatie. Wij maakten een animatiefilm over medicatie met medicatie.

Meer over VUmc project

Vumc-schets-storyboard

Schets

De schets geeft de opdrachtgever inzicht in ‘hoe’ we de scripttekst denken te verbeelden. De schetsfase is een belangrijke fase, omdat daarin zonder al te veel tijdverlies nog bijgestuurd kan worden in beeld en tekst.

Uitgewerkte illustratie vumc

Uitgewerkte illustratie

Voor de laptop bedachten we een unieke manier van weergeven. De laptop bouwden we digitaal op uit allemaal kartonnen vlakken. Wij hebben dus ouderwets zitten knutselen, maar dan op de computer én zonder vieze handen te krijgen.

ZZG Zorggroep

ZZG Zorggroep

Voor de ZZG zorggroep hebben we een video gemaakt over ‘het nieuwe werken’. Het zorgpersoneel gaat verhuizen naar een nieuwe locatie, genaamd ‘T Wald. Daar zullen ze een nieuwe manier van werken moeten aanwennen. Voor sommige medewerkers is dat zeer prettig, andere ervaren weerstand. Je hebt namelijk in ‘T Wald niet meer je eigen kantoor, niet meer je eigen fotolijstje op je bureau en niet meer je altijd gelijk ingesteld bureaustoel. Dat biedt kansen, maar die moeten wel op een juiste manier gezien en gepakt worden.

De animatie video laat nieuwe medewerkers zien op wat voor een manier is nagedacht over de nieuwe indeling van werkruimtes. We tonen begrip voor de situatie van de mensen met weerstand en geven aan dat alles niet per se in lood is gegoten.

illustratie-overgang-zorgvideo

Illustratie ZZG overgang

Voor de animatie video was vooraf een bepaalde stijl bepaald. Deze stijl gold voornamelijk voor het ontwerp van de karakters. Vanzelfsprekend ontwerpen we de overige objecten in een soortgelijke stijl. Aan ons de taak om in de huidige stijl een onderhoudende video te maken. Door de relatief simpele geometrische vormen, hebben we ons gericht op de overgangen en transities voor het bewerkstelligen van een onderhoudende animatie.

illustratie-overgang-zorgvideo-2

Illustratie ZZG overgang 2

De overgangen bedenk je tijdens de conceptfase. Daarin wordt naast het videoscript ook het beeldverhaal bedacht. Dit beeldverhaal vertelt al heel veel over de mogelijke transities. Tijdens de animatiefase worden die ideeën voor de transities door de animator verder vormgegeven en tot leven gewekt.

Gemeente Den Haag

Gemeente Den Haag

Voor een initiatief van de gemeente Den Haag, genaamd Conscious City’s, maakten wij een wervende animatie video. De film moet deelnemers werven voor de hackathon die is georganiseerd door Odyssey. Deze uitdaging die Conscious Cities de deelnemers voorlegt wordt in de video uiteengezet.

Meer over gemeente Den Haag project

Schets gemeente Den Haag

Schets Gemeente Den Haag

De grootste uitdaging van de animatie was het in beeld brengen van alle ‘grote’ termen, zoals; segregatie, polarisatie, digitalisering en ga zo maar door. Dit zijn alles omvattende woorden die moeilijk in beelden te vatten zijn.

Gemeente Den Haag Illustratie

Gemeente Den Haag Illustratie

Uiteindelijk hebben we gekozen voor een hoog tempo in de animatie. Op die manier houden we de aandacht hoog en konden we alle nodige informatie kwijt in de beelden.

Gemeente Ede

Gemeente Ede

Veel gemeentes krijgen vaak dezelfde soort vragen. Voor de gemeente Ede is dat een reden om hun inwoners op een meer toegankelijke manier de weg te wijzen. In dit geval doen ze dat door uit te leggen hoe je als inwoner van de gemeente omgaat met een rioolverstopping. Wie gaat de verstopping betalen; Jij óf de gemeente? Het leuke aan deze video is dat we direct een infographic hebben gemaakt die ook in de andere on-/offline communicatie van de gemeente gebruikt kan worden.

Praatplaat infographic gemeente

Praatplaat gemeente

Naast de animatie video is ook bovenstaande praatplaat of infographic ontwikkeld. De infographic geeft de doelgroep een heel snelle en overzichtelijke sneak peak in het proces. Het vierstappenplan waarop het proces is gebaseerd is verbonden met een rioolbuis; Hoe toepasselijk?

Illustratie gemeente Ede

Illustratie gemeente Ede

Voor de video’s van de gemeente Ede gebruiken wij vaak een oranje kater. Deze kat moet voor de kijkers herkenbaar worden en gelinkt worden aan de gemeente Ede. Op die manier weten de inwoners uiteindelijk altijd wanneer het een video van de gemeente Ede bedraagt (natuurlijk los van de herkenbare illustratiestijl).

GGD Gelderland-Zuid

GGD Gelderland-Zuid

Voor de GGD Gelderland-Zuid hebben wij een explainer video mogen produceren. De animatievideo richt zich op de jongere doelgroep. Het gaat hierbij voornamelijk om jongeren van de middelbare scholen. Met het ontwerpen van de stijlen hebben we natuurlijk rekening gehouden met deze doelgroep. De video moest niet te ‘standaard’ zijn. Wel moet de video toegankelijk zijn en zo veel mogelijk jongeren aanspreken. Daarnaast moeten we – zoals altijd – rekening houden met de verschillende achtergronden van de doelgroep. In de uitlegvideo gaat het over drank, drugs en seksualiteit. Doordat de GGD er is voor álle jongeren, moeten we dus oppassen met het expliciet uiten van deze elementen. De geloofsovertuiging van sommige jongeren (of hun ouders) staat dat namelijk niet toe.

GGD illustratie 1

GGD illustratie 1

Voor de stijlopzet zijn we opzoek gegaan naar retro stijlen. We wilden harde kleuren gebruiken, omdat wij denken dat we zo de jongeren kunnen aanspreken. Daarnaast wilden we niet ‘de standaard animatiestijl’ neerzetten. Het is belangrijk dat jongeren bij het zien van de video even stoppen met scrollen, appen of wat ze dan ook aan het doen zijn.

GGD illustratie 2

GGD illustratie 2

Voor een tweede stijl-experiment zijn we gaan kijken naar veel gebruikte social-media illustraties. De huidige trend op social media is het gebruik van disproporties in karakter-design. Dat houdt in; Grote brede armen, kleine romp, klein hoofd en overdreven lange benen. Om aan te sluiten bij die trend hebben we het bijgaande stijlvoorstel ontworpen. Het geel en donkerblauw zijn de kleuren van de GGD Gelderland-Zuid.

GGD illlustratie 3

GGD illlustratie 3

Voor de derde stijlopzet, keken we naar een wat meer realistisch karakterontwerp. Ook hebben we in dit design de omgeving meer ingevuld om wat herkenbaarheid te creëren bij de doelgroep. Omdat dit het meest realistische ontwerp was, achtten wij zelf de kans groter dat deze stijl gekozen zou worden voor de animatieproductie. Dat bleek ook (met wat kleine aanpassingen aan het karakter) het geval te zijn. De meeste opdrachtgevers kiezen in de stijlfase vaak voor ‘veilig’. Daar zit overigens geen negatieve klank aan! Het kan namelijk vaak heel goed werken. Op die manier spreek je namelijk wel vaak het grootste deel van jouw doelgroep aan.

ROC TOP

ROC TOP

De animatiefilm voor ROC TOP geeft uitleg over de manier waarop zij lesgeven. Het is een diverse manier van onderwijzen, waarin zij uitgaan van de zelfstandigheid van studenten, maar tegelijkertijd er áltijd hulp in de buurt is. De video is opgebouwd met uniek vormgegeven karakters. Deze karakters zijn ontworpen vanuit de gedachte van inclusiviteit. We wilde in de uitleganimatie zo inclusief mogelijk zijn op het gebied van kleur, leeftijd en bijvoorbeeld geslacht, zónder daar de nadruk op te leggen. Samen met ROC TOP bedachten we deze leuke tussenvorm.

ROC TOP Illustratie educatie

Uitgewerkte illustratie

Het huidige stijlontwerp van de illustraties, karakters en objecten oogt vrij simpel. Echter, is er niets zo moeilijk als een aansprekend (relatief) simpel karakter neer te zetten. Je wilt uniek zijn, aansluiten bij de opdrachtgever en humor toevoegen. Op die manier zullen karakters spreken en écht tot leven komen. De oranje huidskleur van de karakters is een centrale kleur in de ROC TOP kleurengids.

ROC TOP illustratie

Uitgewerkte illustratie 2

Door gebruik te maken van ‘spaghetti’ ledematen, geef je de karakters een zeker vrolijk en vriendelijk gevoel mee. Je kunt het erg leuk animeren en hebt veel mogelijkheden. Bij het ontwerp hebben wij stiekem ook een beetje afgekeken bij één van onze inspiratiebronnen: Dumb Ways To Die.

Gemeente Montferland

Gemeente Montferland

Voor de gemeente Montferland produceerden wij met onze animatiestudio een uitlegvideo over hun was-service. Door een aantal veranderingen in de aanpak van de was-service is het voor mensen niet meer helemaal duidelijk hoe het nu precies werkt. Daar moet de animatie video verandering in brengen. Er ontstonden simpelweg vragen van ‘Moet ik mijn was dan buiten neerzetten tot ze hem komen halen?’ tot ‘Hoe weten ze bij de was-service wat mijn was is?’.

 

Schets animatie

Schets storyboard

Voor de animatie video hebben we geprobeerd om het alledaagse onderwerp ´wassen´ op te leuken met wat humor. Door hier en daar een ´was-grap’ te verwerken én het toevoegen van een kater, proberen we de aandacht van de kijker vast te houden.

Stijlontwikkeling animatie

Stijlontwikkeling animatie

Om een goede stijl neer te zetten voor een animatie video, moet je altijd meerdere mogelijkheden verkennen. Zo ga je bijvoorbeeld ook kijken naar ‘hoe ver je kunt gaan’ met een stijl. Soms is het belangrijk om binnen de lijntjes te kleuren, maar soms ook om juist daarbuiten. Én soms moet je eerst buiten de lijntjes kleuren om vervolgens binnen de lijntjes te excelleren ;)!

Aigoritma

Aigoritma

De webvideo voor Aigoritma is opgemaakt als ‘endless looping GIF’. Als het eind van de video aan het begin wordt vastgeplakt, kan de video eindeloos doorspelen. Dergelijke video’s kun je ideaal gebruiken als header video op een website. Het geeft je website een uniek en chique karakter.

De animatie geeft gebruikers kort inzicht in waarmee Aigoritma zich bezighoudt. In een oogopslag zie je als doelgroep de verschillende speelvelden.

Slider Aigoritma

De slider-illustratie

De slider is opgebouwd uit één lange afbeelding. Deze afbeelding hebben we vervolgens in After Effects tot leven geroepen door hier en daar elementen te animeren. Het design is vrij neutraal en niet te druk. Aigoritma wilden namelijk overzicht, rust en kennis uitstralen.

Moodboard Aigoritma

Het moodboard

Zonder inspiratie géén creatie. Bijgaande input hebben we gebruikt om tot een eindontwerp te komen. Twee van de afbeeldingen komen uit eigen repertoire. Inspiratie kun je namelijk ook áltijd bij jezelf zoeken.

RIEC

RIEC

Zorgfraude komt nog veel te vaak voor. Cliënten worden op de meest verschrikkelijke manier uitgebuit. Niet alleen worden ze ingezet als schilder, glazenwasser of in de wietteelt, ook zijn er zelfs schrijnende gevallen van prostitutie. Het is aan de gemeenten om zorg te dragen voor de integriteit van alle regionale zorgaanbieders. Helaas is hier nog te weinig aandacht voor. Laten we hopen dat de animatie kan bijdragen aan de aanpak van zorgfraude in Nederland.

De animatie is gemaakt in opdracht van RIEC Oost-Nederland.

Illustratie zorgfraude

Illustratie zorgfraude 1

Voor de video was het van belang om een ‘donkere sfeer’ neer te zetten. Het is niet de doorsnee uitleganimatie, waarin we slechts informatie overdragen. De explainer had het doel om mensen te raken en te beroeren. De ernst van het probleem moest niet alleen blijken uit het tekstuele verhaal, maar ook uit het beeld.

Illustratie zorgfraude 2

illustratie zorgfraude 2

Voor het karakterdesign is gekozen voor een ontwerp dat iets afstaat van de realiteit. Wanneer bij karkaters in video’s wordt getracht om ze een realistische menselijke uitstraling te geven, kan dat afleiden van de boodschap. Je zult dan als kijker eerder denken ‘hee dat is een raar gezicht, dat klopt niet met de werkelijkheid’. Wanneer je bewust verder van die werkelijkheid af gaat zitten, kun je de volledige focus leggen op het verhaal, het gevoel en de boodschap.

Jobdigger

Jobdigger

Jobdigger is een prachtig en innovatief online platform voor álle beschikbare arbeidsmarktdata in Nederland en België. Uiteraard hebben ze verdere expansie op het oog. We hebben de animatie video dan ook in het Nederlands, Vlaams én Frans laten inspreken. Een bedrijfsvideo heeft namelijk de meeste impact als deze dicht bij de doelgroep staat. Dat doe je in de eerste plaats door een video aan te laten sluiten bij de voertaal van jouw doelgroep.

Illustratie 1

Illustratie 1: Chaos

De geometrische vormen in het begin van de video dienen om een chaotisch gevoel te bewerkstelligen bij de kijker. We willen met de animatie laten zien dat de doelgroep door middel van het platform overzicht krijgt in de chaotische wereld van arbeidsmarktdata. Die omslag komt na de eerste paar scenes. In zowel kleur als flow.

Illustratie Jobdigger 2

Illustratie 2: Overgang vanuit data

In de scene behorend bij deze illustratie maken we de stap vanuit ‘de wereld van data’ naar ‘het hier en nu’. Hierna zullen we een aantal karakters introduceren die verder inzicht geven in het ‘hoe’ en ‘wat’ van het platform.

Provincie Groningen

Provincie Groningen

Voor de Provincie Groningen is een animatieserie gemaakt die inzicht geeft in de stand van zaken in Groningen. Groningen is een krimpregio. Dat is een groot probleem. De video’s uit de miniserie vertellen het verhaal over de pijn van de Groninger.

Meer over Provincie Groningen project

Groningen-1-schets-storyboard

Schets storyboard

Voor de video was het enorm van belang dat Groningers zich herkenden in de film. Ondanks dat zij niet de doelgroep zijn, wilde de opdrachtgever niets te kort doen aan de trots van de Groningers. Daarom is al in de schetsfase een zeer natuurgetrouwe setting neergezet.

Groningen-1-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

Voor de stijl zijn wij opzoek gegaan naar kleuren die een vrolijk en positief gevoel teweeg brachten. Het doel was namelijk niet om te laten zien ‘hoe zielig wij Groningers wel niet zijn’ Het doel was om via de trots van de Groninger te laten zien hoe hard zij moeten werken om hun prachtige en vruchtbare provincie overeind te houden.

Groningen Krimpregio Stijlopzet 2

Groningen Krimpregio Stijlopzet 2

Wij produceren altijd 3 stijlen voor een opdrachtgever. Aan hem of haar de keus om ons van constructieve feedback te voorzien. De tweede stijl die wij produceerden voor Groningen was iets meer futuristisch van opzet. Ook misten we hier het vrolijke en positieve gevoel. Logischerwijs is deze stijlopzet afgevallen.

Groningen Krimpregio Stijlopzet 3

Groningen Krimpregio Stijlopzet 3

De derde stijlopzet was volgens de opdrachtgever, net als de tweede, een ‘te ver van haar bed show’. Het geïllustreerde huis in de achtergrond was te modern en het ‘platte land’ komt er te abstract in terug. Terechte feedback naar onze mening.

Broddelen

Broddelen

Broddelen is het minder bekende broertje van stotteren. Er zijn overeenkomsten tussen de beide vormen van spraak. De video richt zich echter op de verschillen. Broddelen is onderbelicht. In de uitleganimatie belichten wij wat broddelen precies is. De video is onderdeel van een grotere campagne die in dienst staat van meer begrip voor ‘broddelaars’. Zo is er bijvoorbeeld ook een boek geschreven over broddelen.

Schets-storyboard-broddelen

Schets storyboard

Voor de schetsen van het storyboard hebben wij ons laten inspireren door de animatiefilm Inside Out van Pixar.

uitgewerkte-illustratie-broddelen

Uitgewerkte illustratie

De ontwikkelde karakters van de video zijn zeer uniek. Ieder karakter heeft zijn eigen persoonlijkheid en gevoel. Al die karakters samen leiden tot het broddelen.

Advocaten van Nu

Advocaten van Nu

Voor Advocaten van Nu (een kantoor gevestigd in Den Bosch en Nijmegen) produceerden wij een bedrijfsanimatie in een ‘nieuw jasje’. Alle tekeningen die je in de video voorbij ziet komen zijn ‘uit de losse pols’. Sommige delen van de animatiefilm zijn zelfs beeld voor beeld getekend. In de doorgaans film zitten ongeveer 25 tekeningen per seconden: Tel maar uit!

Het leuke aan dit project was dat de opdrachtgever onze ‘storyboard schetsen’ al zo interessant vond dat we deze als uitgangspunt hebben genomen voor de gehele video.

Storyboard-schets-Advocaten-van-Nu

Schets storyboard

In de schets is al de huidige animatiestijl terug te zien. Na het enthousiasme van de opdrachtgever over onze schetsen, hebben wij voorgesteld de schetsen daadwerkelijk als uitgangspunt van de animatie te nemen.

Uitgewerkte illustratie Advocaten van Nu

Uitgewerkte illustratie

De schetsen zijn enigszins bijgeschaafd richting de uiteindelijke videostijl. Het is fantastisch om deze illustratie te mogen animeren. Sommige delen moesten frame by frame. Dat wilt zeggen dat voor ieder van de 25 beeldjes die in 1 seconde video zitten een aparte illustratie is gemaakt.

BE O

BE O

In deze brandvideo voor BE O brengen wij de unieke voordelen van dé duurzaamste drinkfles van Nederland onder de aandacht. De animatie bestaat uit verschillende 2D en 3D elementen. Dat geeft de animatie diepte en smaak. Daarnaast is de animatie erop gericht om het product en zijn productie goed uiteen te zetten.

BE O schets

Schets

Bij het bedenken van het concept en de schetsen voor de animatie video zijn we enigszins abstract te werk gegaan. Bij het ontwerp zijn we ervan uitgegaan dat we niet ieder deel van het script ‘letterlijk’ in beeld hoefde af te beelden. Daardoor ontstaat er een mooie flow en lijn in de video.

BE-O-illustratie-uitgewerkt

Uitgewerkte illustratie

De illustratiestijl is gebaseerd op de (nieuwe) huisstijlkleuren van BE O. BE O is – als snel groeiende startup – constant in ontwikkeling. Daarom hebben wij gekozen voor een unieke en opvallende illustratiestijl. Daarnaast is de stijl dynamisch qua opzet, zodat beelden mooi in elkaar overlopen.

GGD Gelderland-Zuid

GGD Gelderland-Zuid

Voor de GGD Gelderland-Zuid hebben wij een uitlegvideo gemaakt. Deze video ondersteund hun communicatie omtrent hun nieuwe gesprekstechniek.

Als vroeg in onze jeugd zijn de verpleegkundigen van de GGD bij onze gezondheid betrokken. Middels gesprekken en metingen waken zij over onze gezondheid. Om de gesprekken verder te ondersteunen en inspireren is er voor drie doelgroepen een gespreksdriehoek ontworpen. Die driehoek noemt de GGD de GIZ-driehoek ofwel gespreksdriehoek.

Voor iedere doelgroep hebben wij een afzonderlijke animatie video gemaakt. Mocht je de andere video’s willen inzien, trek even aan de bel via onze contactpagina.

Kom in contact Bekijk onze animatie video’s

De gespreksdriehoek GGD

GGD Gespreksdriehoek

De animatieserie heeft betrekking op de GIZ-gespreksdriehoek. Het leek ons om die reden tof om gedurende de gehele video te werken vanuit driehoeken. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook de ‘actrice’ in een driehoek omkadert. Daardoor wordt de video een mooi geheel en blend het live geschoten videobeeld mooi in bij de animatiebeelden.

GGD illustratie uitlegvideo

GGD Illustratie

De driehoek hebben wij gebruikt in verschillende vormen. In bovenstaande illustratie vormt de driehoek bijvoorbeeld de ondergrond van de dame in kwestie.

Radboud UMC

Radboud UMC

Voor het Radboud UMC hebben wij een zorganimatie geproduceerd. De animatie geeft inzicht in de ‘juiste’ manier van voorbereiden op een operatie. Doordat er nogal wat misverstanden bestaan over ‘de juiste voorbereiding’ is de animatie inhoudelijk gezien een mooie aanvulling op de communicatiematerialen van het Radboud UMC.

De zorgorganisatie gebruikt steeds meer video en animatie in hun communicatiemiddelen. Animatiefilms zijn een mooie manier om op een laagdrempelige manier patiënten te informeren.

Schets-zorganimatie-Radboud-UMC

Schets storyboard

Voor de animatie video was het van belang om twee voor de doelgroep herkenbare karakters neer te zetten. Met de film richten we ons op de leeftijdsgroep van 50 tot 85(+). Cees en Eva (de karakters in de uitlegvideo) zijn twee stereotypen van de uiterste in de doelgroep. Eva is een fitte, zich nog jong voelende vrouw. Cees is daarentegen een wat luie, ongezond levende man.

Radboud illustratie

Uitgewerkte illustratie

In de illustraties hebben wij gekozen voor een frisse look&feel. Het thema ‘operatie’ kan nogal zwaar zijn. Om te voorkomen dat mensen stoppen met het bekijken van de animatie door de ‘zwaarte’, houden we het graag luchtig. Ook de copywriting is ‘licht’ ingestoken.

Drift Festival Nijmegen

Drift Festival Nijmegen

Voor Drift Nijmegen – Drift om te dansen – hebben wij een miniserie van drie animatieproducties gedraaid. De video’s kondigen ieder een andere artiest aan. Zo kondigt deze animatiefilm de casanova Marcos Valle aan. Een Braziliaanse muziekkant met een goede dosis sexappeal.

Schets storyboard

Schets storyboard

De schets is gemaakt met als uitgangspunt ‘surrealistisch realisme’. We zien trompetten als bomen en borsten als weg. De Cassanova rijdt in zijn bolide over de prachtige weg richting het festivalterrein van Drift in Nijmegen.

Uitgewerkte illustratie

Uitgewerkte illustratie

De illustratie is uitgewerkt met een combinatie van illustraties en foto’s. Het geeft de video een uniek en speels karakter.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat

De uitleganimatie van Rijkswaterstaat is voortgekomen uit een mix van ‘gedragsverandering’ en – natuurlijk – animatie. In de video worden weerstanden van de doelgroep 50-plus tegen autodelen aangesproken en op een slimme manier weerlegt. Daarnaast worden motivaties om juist wel deel te nemen versterkt. Als sociaal psycholoog heeft Koen snel en op niveau kunnen schakelen met de opdrachtgever. De animatiefilm heeft vele duizenden mensen bereikt.

Schets Rijkswaterstaat

Schets storyboard

Een groot deel van de video had als doel het uitstralen van ongemak en ongenoegen van auto-eigenaren. De schetsen geven een eerste inkijk in het gevoel van de hoofdrolspeler.

Stijlopzet Rijkswaterstaat

Uitgewerkte illustratie

De stijl van de video is gekozen naar aanleiding van de huisstijl van het autodelen project. De doelgroep besloeg mensen van tussen de 55 en 65 jaar. De keuze voor de hoofdrolspeler heeft daar natuurlijk alles mee te maken.

PostNL

PostNL

Voor PostNL mochten wij een animatie video maken ter afsluiting van het succesvolle (en wispelturige) jaar 2020. PostNL wilde zijn medewerkers bedanken voor al hun harde werken en hun onvermoeibaar inzet middels de video. De medewerkers werden letterlijk in de rol van superheld gezet.

PostNL illustratie

PostNL illustratie 1

Voor PostNL hebben we in rap tempo heel veel elementen voorbij laten komen uit hun succesvolle boekjaar 2020. We moesten voor de animatie wel werken volgens de vaste PostNL huisstijl. Bij grote corporates is dat vaak het geval.

PostNL illustratie 2

PostNL illustratie 2

Een belangrijk element voor PostNL was het benoemen van alle terreinen waarop ze werkzaam zijn. Dat is naast het bezorgen van pakketten ook ‘food’, cosmetics, de logistiek en alle organisatorische zaken daar omheen.

SolarXL

SolarXL

Voor solarXL hebben wij een isometrische animatie video gemaakt. De video geeft inzicht in het werkproces van SolarXL en waarom zij de juiste partij zijn voor zonnepanelen. De unieke manier van werken van SolarXL (met behulp van financieel adviseurs) biedt consumenten de kans om dé beste beslissing te maken.

Wij hebben ook de website van SolarXL ontworpen https://www.solarxl.eu/.

Schets SolarXL

Schets storyboard

In eerste instantie hebben wij voor SolarXL de schetsen in 2D gemaakt. Echter, kwamen wij vervolgens tot de ingeving dat júíst deze video het uitstekend zou doen in een ‘isometrische stijl’. Isometrisch is een soort 3d. Het geeft illustraties en animaties vaak een uniek en ruimtelijk gevoel.

Stijlopzet

Stijlopzet aniamtie

Omdat wij ook de website van SolarXL hebben mogen ontwerpen, hebben wij bij het ontwerp van de animatiestijl rekening gehouden met het webdesign. Als je op de website (https://www.solarxl.eu/) kijkt, zie je dat de kleuren en illustraties uit de animatie video ook in de website zijn verweven.

Amstellab Amsterdam

Amstellab Amsterdam

Voor de Amsterdamse StartUp Amstellab hebben wij een bedrijfsanimatie gemaakt. Deze geeft inzicht in het werkproces van deze StartUp. Waarom móét je als ambitieus startend bedrijf aangesloten zijn bij de kring van Amstellab? Zij schalen je niet alleen enorm op, maar voorzien jou ook van de juiste achtergrond informatie over jouw klanten, producten en verkoopkanalen.

Schets storyboard amstellab

Schets storyboard

Een bedrijfsfilm voor een organisatie die starters helpt om op te schalen kan natuurlijk niet zonder de gebruikelijke raketschets. Buzz Lightyear zou zeggen: “Naar de sterren en daar voorbij”.

Amstel Lab_illustrations_v1_26_02_2019_Pagina_07

Uitgewerkte illustratie

De uitgewerkte afbeelding sluit prachtig aan op de kleuren en huisstijl van Amstellab. Bekijk de video om te zien hoe we met simpele afbeeldingen een prachtig geanimeerde film hebben gecreëerd. Stiekem zijn wij enorm trots op de heerlijke flow die in de video zit.

Provincie Groningen

Provincie Groningen

De provincie Groningen heeft te maken met een forse krimp in inwonersaantal. Op sommige plaatsen is dit vanzelfsprekend sterker het geval dan andere, maar de trend is dat jonge en hoog opgeleide mensen veelal Groningen verlaten. Gevolgen zijn dat scholen moeten sluiten, omdat jonge kinderen met hun ouders mee naar (bijvoorbeeld) de randstad verhuizen. Door sluitende scholen wordt passend onderwijs aanbod steeds moeilijker. Kinderen moeten ver reizen om naar de juiste opleiding te kunnen. Daarnaast wil het feit dat ander ‘macrobeleid’ vanuit de nationale politiek het beleid en uitvoering in Groningen niet ten goede komt. Om dit inzichtelijk te maken is een miniserie van 3 animaties geproduceerd.

Meer over Provincie Groningen project

Groningen-3-schets-storyboard

Schets storyboard

Hier zie je een schets van een klaslokaal. De opzet van de schets is relatief somber. Reden daarvoor is de inhoudelijke tekst van de scene. De klassen lopen langzaam leeg en dat leidt tot veel problemen voor scholen. Gepaste somberheid is dus op zijn plaats.

Groningen-3-uitgewerkte-illustratie

Uitgewerkte illustratie

Een relatief sombere illustratie is hier uitgewerkt. De paarse karakters verdwijnen één voor één uit de klas; Mensen verhuizen en de klassen lopen leeg. Dat is een groot probleem voor de provincie.

Happiness Lab

Happiness Lab

Hier zie je een bedrijfsanimatie die we met Fiks Film produceerden voor Happiness Lab. De animatie video geeft uitleg over de door Happiness Lab ontwikkelde geluksmonitor. Daarnaast krijg je met behulp van de animatie inzicht in motivaties om gebruik te maken van de monitor. Het Nijmeegse bedrijf had zelf reeds een illustratiestijl die zij ons aanleverden; ontwikkeld door een illustrator uit Nijmegen. Aan ons de taak om samen met deze Nijmeegse illustrator, Maikel Verkoelen, extra illustraties erbij te maken en deze zo neer te zetten dat ze geschikt waren voor het animatieproces.

Dank aan Maikel Verkoelen van StudioMik voor de samenwerking omtrent de illustraties.

originele illustratie

Illustratie door StudioMik

Voor deze video zijn illustraties aangeleverd door Maikel Verkoelen van StudioMik. Samen met Maikel hebben we gekeken hoe we de illustraties passend kregen voor de huisstijl van de opdrachtgever.

Er zit altijd een groot verschil tussen het ontwerpen van illustraties als ‘illustratie’ en het ontwerpen van illustraties voor ‘animatie’. Voor een animatie mogen illustraties namelijk vaak simpeler zijn qua opzet. De beweging brengt het tot leven.

uitgewerkte-illustratie-happiness-lab

Kleuraanpassing naar huisstijl

De kleurbepaling van illustraties is bepalend voor de sfeer van een video. Wanneer het om een web-video gaat, is het daarnaast belangrijk dat de kleur opgaat in de web-omgeving waarin de video geplaatst wordt. Soms wordt er dan gekozen voor een meer corporate kleurenpalet, zoals je hier ziet.

Hiemstra & De Vries

Hiemstra & De Vries

Een uitleganimatie voor Hiemstra & De Vries over een complex organisatievraagstuk, namelijk ondermijning. De video geeft inzicht in de manier waarop verschillende organisaties kunnen samenwerken om ondermijning tegen te gaan. In de animatiefilm worden 6 tips gegeven.

Stijlontwerp

Stijlontwerp animatie

De stijl voor de video is opgebouwd met de kleuren van Hiemstra & De Vries. Daarnaast is rekening gehouden met de thematiek van de video. Door het onderwerp van een video te betrekken in de ‘sfeer’ van je grafische ontwerp, kun je een video extra kracht meegeven.

Illustratie animatie

Still uit de animatie

Door af en toe een uniek perspectief in de video toe te voegen, houdt je de aandacht van de doelgroep ook tegen het einde van de video nog goed vast. In bovenstaande still uit de animatie is een voetbaltafel van bovenaf geïllustreerd.

Karakter ontwerp

Karakter ontwerp

Bij karakter ontwerp kan enorm veel misgaan. Heb je wel gedacht aan diversiteit op het gebied van afkomst van de karakters? Het klinkt misschien gek, maar doe je dat niet, kan het zomaar zijn dat je een (groot) deel van jouw doelgroep tegen het zere been schopt.

Still uit animatie 2

Still uit de animatie

De beeldvulling hoeft lang niet altijd volledig te zijn. Soms zorgt ‘rust’ of ‘leegte’ in een beeld juist voor dat extra momentje ademruimte die een kijker nodig heeft. De afwisseling van drukke met rustige beeldvulling zorgt voor een interessante en onderhoudende video op het gebied van beeld. In bovenstaande still uit de animatie is een ‘rustige’ beeldvulling te zien.

Drift Festival Nijmegen

Drift Festival Nijmegen

Voor het Nijmeegs festival Drift om te dansen maakten wij een animatie video waarin foto, illustratie, muziek en animatie gecombineerd worden. Daarbij moesten wij rekening houden met twee huisstijlen. De huisstijl van Drift zelf. Deze zie je terug in de gekleurde cirkels. En de huisstijl van het Rotterdamse festival Magia. Deze zie je terug in de combinatie van kleuren en het gebruik van foto’s en illustraties door elkaar.

Collage storyboard

Collage storyboard

Voor de schetsen van de festivalanimaties hebben wij voornamelijk collages gemaakt. De collages geven inzicht in de look en feel van de tijd waarin we de video’s willen laten afspelen.

Uitgewerkte illsutratie

Uitgewerkte illsutratie

De collages zijn uiteindelijk uitgewerkt tot een mooi geheel. De combinatie van illustratie en foto is hier mooi in terug te zien.